top of page
IMG_2393.jpg

"Jag vill skapa livsglädje,mod och kreativitet"

Om Viktoria

På olika sätt har jag genom hela mitt yrkesliv arbetat med människors tillgång till sitt unika uttryck. Det är för mig det bästa som finns att se en människa eller grupp hitta potentialen i sig själva eller i de utmaningar som ligger framför dem och jag ser ett stort värde i att synliggöra och lyfta fram goda exempel, att skapa innovativa förebilder som kan öppna för nya perspektiv.

Det började i mitt arbete som sångpedagog där jag i snart 20 år haft den stora äran att få dela det äventyr det innebär att utveckla sin röst med mängder av elever. Att guida elever genom musikens värld inkluderar att gemensamt processa så mycket inre arbete. Att bli trygg med att ta plats, att synas och höras, att acceptera det unika med sig själv och att tillåta sig ett brett känsloregister som syns och hörs. Nyttiga kunskaper både kopplat till sång och tal, men också i övriga livet.

Genom mitt arbete som sångpedagog och även i mitt eget yrkesliv som sångerska har det genom åren blivit tydligt att så många människor håller tillbaka och dämpar sig själva. Sina vill och sina kan. Ett sådant oerhört slöseri på kapacitet och drivkraft som gör att jag ser det näst intill som ett kall att få hjälpa till att tända de eldar som brinner på sparlåga och att hjälpa till att motivera och hitta kraft för att utvecklas framåt.

Genom mitt pedagogiska, tillsammans med en vilja att organisera och optimera, skapa helheter och framför allt ha möjlighet till påverkan tog mitt arbete snart vägen till skolledarskap där jag under några år av arbete och studier fick möjlighet att vara med och utveckla den fina musikutbildningen Brunnsvik Creative Music. Här väcktes viljan att skapa strukturer och förutsättningar för människors lärande och väg till kreativ frihet och så småningom valde jag att fortsätta den vägen på egen hand.

2018 startade jag mitt företag Art of Mine som sedan dess har innefattat ett kurscenter, en butik, ett kreativt nätverk och co-workplatser. Här har jag lärt mig SÅ mycket, både om mig själv och om företagande, samarbeten och så klart om människors lärande och förmåga att utvecklas. För att kunna dela med mig av kunskap inom så väl hanteringen av intryck som expansionen i det kreativa uttrycket studerade jag under den här tiden kreativitetspsykologi vid Lunds universitet och till Mindfulnessinstruktör vid ILivEra.

Min vilja att själv fortsätta att utvecklas och att hitta ett forum att arbeta i som känns trivsamt och som passar in i livet som förälder och som nyfiken upptäcktsresande i livet. Till min stora gjäldje fann jag journalistiken och fick möjlighet att utveckla mitt skrivande hos världens bästa arbetsplats, Siljan News. Här har jag verkligen funnit en ny kärlek att få möta människor och gestalta deras historier i text och bild.

Idag arbetar jag som konsult där jag leder och organiserar utbildning och projekt, skriver och tar mig an journalistiska uppdrag, undervisar enskilda personer och grupper i sång och så klart gestaltar mina egna intryck, genom mitt eget uttryck i sång och musik.

Viktoria Åkesson Forsman

bottom of page